Het belang van een goede houding om spataderklachten te verminderen !Je ziet het van dichtbij. Misschien is het iemand in je familie die al spataderen heeft, bijvoorbeeld je moeder, zusje of oma. Bij haar lopen de spataders inmiddels over haar hele benen. ‘s nachts wordt ze vaak wakker van de kramp. Misschien heb je zelf wat kleine spinachtige adertjes die over je bovenbenen lopen en vraag je je af wat je kunt doen om te voorkomen dat deze erger worden.

 

Zo zorg je ervoor dat er geen (nieuwe) spataders ontstaan

Wat je situatie ook is, er is heel veel wat je zelf kunt doen om je klachten te verminderen en ervoor kunt zorgen dat er geen (nieuwe) spataders ontstaan.

 

Een van de dingen die je zelf kunt doen, is goed letten op je houding. Er zijn verschillende tips waarmee je de bloeddoorstroming niet beperkt, maar juist op gang houdt. Zo voorkom je dat je last krijgt van opgezwollen voeten en enkels, van gevoelloosheid en tintelingen of enorm zware, vermoeide benen.

 

De tips zorgen er niet voor dat spataderen verdwijnen, maar wel dat je klachten verminderen en bestaande spataders minder snel verergeren.

Wat je kunt doen – 3 praktische tips

 

  1. Je houding tijdens het zitten: zorg ervoor dat je niet te veel met je benen over elkaar zit of in kleermakerszit. Of je nu op de bank zit of op een (bureau)stoel, probeer je benen niet in een hoek van 90 graden te houden. Heb je op je werk een krukje? Zet deze dan onder je bureau en zet je benen hier op.

 

  1. Je houding tijdens het staan: let erop dat je knieën niet op slot staan. Zo heeft het bloed meer moeite om terug te gaan door je aderen. Ga juist een beetje met gebogen knieën staan. Zo maak je het makkelijker voor het bloed om door te stromen.

 

  1. Je houding tijdens het slapen: slaap je met gekruiste benen of op je zij met je knieën gebogen? Kijk eens of je jezelf kunt aanleren op je rug te slapen of in ieder geval je benen wat meer strekken. Is het mogelijk het voeteneinde van je bed omhoog te zetten? Doe dit dan! Bijvoorbeeld met een paar kussens onder je matras. Hiermee help je de zwaartekracht en stroomt het bloed ‘s nachts makkelijker terug van je benen naar je hart.

 

Let ook op een goede afwisseling tussen staan en zitten en zorg ervoor dat je veel in beweging blijft om de druk op je aderen te verminderen. Naast al deze tips, is het ook aan te raden om verschillende oefeningen te doen die ervoor zorgen dat je de bloedtoevoer terug naar het hart, helpt.