Spataderen tijdens zwangerschap

Tijdens de zwangerschap komen veel spataderen voor, 50% van alle zwangeren heeft last van spataderen. De helft hiervan heeft al spataderen voordat ze zwanger werden. Door de zwangerschap worden de spataderen groter of er komen er meer bij. Een groot gedeelte van de vrouwen ontwikkelt spataderen tijdens de zwangerschap. Bij elke volgende zwangerschap zullen de klachten veroorzaakt door spataderen alleen maar toenemen, en zullen de klachten eerder optreden.

Hoe ontstaan spataderen tijdens zwangerschap?

 • Tijdens je zwangerschap verandert je hormoonhuishouding. Met name het hormoon progesteron neemt toe. Dit hormoon zorgt er o.a. voor dat je zwanger bent en blijft. Maar dit hormoon zorgt er ook voor dat de wanden van de bloedvaten verslappen, en ze daardoor gaan uitzetten.
 • Verder neemt je bloedvolume , en je gewicht toe waardoor er een grotere druk op je bloedvaten komt. Ook dit zorgt voor wijder worden van je bloedvaten.
 • De groter wordende buik zorgt er ook voor dat de bloedvaten in de liezen wordt afgekneld. Daardoor wordt de terugstroom van het bloed vanuit de benen richting hart en longen belemmerd.
 • Als je daarnaast nog een van de andere factoren hebt die bijdragen aan het ontstaan van spataderen dan is de kans extra groot dat jij ook spataderen ontwikkelt in je zwangerschap.

Wat kun je zelf doen?

 • Vermijd langdurig staan, zitten of lopen
 • Zorg voor voldoende beweging het liefst elke dag een half uur stevig wandelen.
 • Zet het voeteneind van je bed ongeveer 10 cm hoger.
 • Niet met de benen over elkaar gekruist zitten
 • Dit zijn nog maar een paar algemene tips. Voor meer tips afgestemd op jouw klachten, neem dan even contact op.

Spatadertherapie bij zwangerschap

Als je in je zwangerschap start met spatadertherapie dan zullen er minder spataderen ontstaan tijdens je zwangerschap. N.b. afhankelijk van het moment van beginnen met spatadertherapie.

Spataderen die er al zijn zullen verminderen en minder klachten veroorzaken.

Ik gebruik in mijn praktijk speciale body cushions, waardoor je op je zij en op je rug altijd prettig ligt tijdens de behandeling. Het is zelfs mogelijk om tot ver in je zwangerschap op je buik te liggen.

Als je al een keer zwanger bent geweest is het advies om bij elke volgende zwangerschap rond de 20e week te starten met spatadertherapie.

Wat anderen zeggen

caret-down caret-up caret-left caret-right
Sandra Koldenhof

Gerda is onmisbaar voor mij geworden!
Ik ben bij haar gekomen tijdens mijn 2e zwangerschap met spataderklachten. De huisarts dacht dat het misschien beginnende bekkeninstabiliteit was,maar de verloskundige herkende gelukkig de
klachten dat het ook wel eens spataderklachten konden zijn in mijn lies. Ook al zag je ze niet duidelijk zitten je kon ze wel voelen. Wat een verademing toen ik mijn 1e massage had gehad. Ik stond ‘s avonds niet meer huilend in de keuken na een werkdag als kraamverzorgster, maar had nog energie en kon pijnvrij bewegen. Inmiddels is mijn dochter 2 jaar en kom ik nog om de 8 weken langs om alles bij te houden. Ik merk ook vrij snel als er langer tussen heeft gezeten, dan voelen mijn benen heel zwaar en is mijn lontje een stuk korter. De combinatie van holistische kijk met reguliere geneeskunde vind ik erg prettig en een echte meerwaarde. Heel bijzonder om advies te krijgen op holistisch vlak, bevestiging of een eye opener waar je anders niet zo snel aan dacht.
Buiten dat het een heel prettige massage is( ze zal nooit door pijn heen duwen) is  het een onderdeel van onderhoud aan mijn lichaam. Geen luxe, maar absolute noodzaak. Tijdens de lockdown toen ze niet mocht werken heb ik het heel zwaar gehad en ik ben dan ook super blij dat ze weer mag werken.

In het kort is Gerda een lieve vrouw die heel professioneel is, ze weet ontzettend veel over haar vakgebied en heeft een prettige manier van masseren.

Sandra Koldenhof
38 jaar

 • Wil je een afspraak maken?

  Wil je meer informatie of een afspraak inplannen? Neem gerust contact op!

  Neem contact op