Gerda Oosthuizen | Spatadertherapie

Ik zorg ervoor dat vervelende klachten zoals kramp, vermoeide benen, pijn, vocht vasthouden, onrust in je benen etc. zullen verminderen of geheel verdwijnen. Daarnaast kijk ik samen met jou naar de oorzaak van deze klachten, en wat je zelf eraan kunt doen zodat deze klachten ook grotendeels wegblijven.

Over Gerda

Ik ben Gerda Oosthuizen, getrouwd, moeder van 2 volwassen zonen,  inmiddels ook oma en woonachtig in Wilp Achterhoek. Ruim 32 jaar ben ik werkzaam geweest in de reguliere/westerse gezondheidszorg, waarvan de laatste 16 jaar in het Deventer Ziekenhuis, waar ik röntgenfoto’s, botscans en bloedvatenonderzoeken maakte.

In die jaren dat ik nog in het ziekenhuis werkte liep ik zelf ook rond met been klachten. Na een dag werken waren mijn benen moe en zwaar. Als ik mijn sokken aan het einde van de dag uitdeed dan zag je precies zo’n rand t.h.v. mijn enkels. Ik hield dus ook daar vocht vast. En als ik dan bedacht had om op tijd te gaan slapen om goed uit te rusten, werd ik gedurende de nacht steeds wakker van de onrust in mijn benen. Na een bezoekje aan een arts en een echo-onderzoek bleek dus dat ik spataderen had. Het advies was toen om de spatader operatief eruit te halen. Dus dat heb ik toen gedaan. En jazeker het heeft geholpen! Voor een tijdje dan. Na verloop van tijd kwamen de klachten weer terug. Dus het hele proces van onderzoek en behandeling werd herhaald. Alleen werd er geen spatader uitgehaald maar werd ik gelaserd. En ook dat hielp, maar helaas ook voor een tijdje. Ik baalde daar enorm van, het is zo’n vicieuze cirkel waar je in terecht komt.

Spatadertherapeut Gerda Oosthuizen

Wat ik opvallend vond, was dat ik dit ook bij anderen steeds zag gebeuren. Ik besloot om mij hier mee in te gaan verdiepen. Ik wilde weten waardoor spataderen ontstaan, waardoor ze steeds opnieuw maar terugkomen, maar vooral ook wat ik er zelf aan kon doen om klachten te voorkomen en er geen nieuwe spataderen meer ontstaan. Immers de reden voor mij om mij tot 2 x aan toe te laten opereren waren de klachten.

Ik heb besloten om de opleiding tot spatadertherapeut te gaan volgen. Om zo in combinatie met de jarenlange ervaring en kennis vanuit mijn werk in het ziekenhuis, meer gerichte kennis te kunnen vergaren en voor mijzelf een situatie te kunnen creëren van nog wel spataderen aanwezig maar geen klachten meer. Dus geen medische ingreep meer of in ieder geval dit zo lang mogelijk uitstellen. En toch die dingen kunnen doen die ik graag wilde doen, zonder dat dit klachten opleverde.

Door de opleiding werd ik me bewust van de factoren die bijdragen aan het ontstaan van nieuwe spataderen. Erfelijkheid, zwangerschap, onderliggende ziektes, dagelijkse belasting, zomaar enkele factoren die grote invloed hebben en waarvan een aantal op mij van toepassing waren.

Inmiddels is het al lange tijd geleden (ruim 7 jaar) dat mijn laatste spatader operatie was. Ik ervaar geen klachten meer ondanks dat er nog spataderen aanwezig zijn.  Er zijn geen nieuwe spataderen bij gekomen en er is geen aanleiding voor een behandeling bij de arts. Dus ik ben zelf dik tevreden.

Dit is ook wat ik zie bij mijn cliënten, door bewust aan de slag te gaan met factoren waar je zelf invloed op hebt, merk je een grote verlichting van klachten. Vaak zijn de klachten zelfs helemaal verdwenen.  Door spieroefeningen te doen, bewuste keuzes te maken m.b.t tot je houding en beweging zorg je dat je de doorbloeding op gang blijft en het zelf herstellend vermogen van het lichaam wordt gestimuleerd.

Ik help jou en ondersteun jou. Door de massages zorg ik dat de bloeddoorstroming weer op gang komt. Je krijgt van mij oefeningen voor bepaalde spiergroepen. En samen met jou kijk ik naar jouw dagelijks leven, wat zorgt er bij jou voor dat er spataderen klachten ontstaan.  Sommige factoren die er zijn daar kun je niets aan veranderen, neem nu de erfelijkheidsfactor of een ziekte als diabetes type 1 bijvoorbeeld. Maar wat je wel zelf kunt doen is zorgen dat je zo min mogelijk of geen klachten daarvan hebt.

Spatadertherapeut Gerda Oosthuizen