Spataderen op de schaamlippen

Veel vrouwen krijgen tijdens de zwangerschap last van spataderen op de schaamlippen. Door ons hele lichaam lopen bloedvaten, zo ook door de schaamlippen. Tijdens de zwangerschap wordt dit gebied extra doorbloed. In het eerste gedeelte van je zwangerschap kunnen je buitenste schaamlippen door de hormonale veranderingen gaan opzetten. De spataderen in de schaamlippen ontstaan als eerste meestal al rond de 20e week van de zwangerschap. En hoe verder de zwangerschap vordert hoe meer er bij zullen komen. In het tweede gedeelte van de zwangerschap speelt de alsmaar groter wordende druk op het bekken, door de groei van de baby in de baarmoeder ook een grote rol. Bovendien is  de vaatwand van de aderen in de schaamlippen onder invloed van het zwangerschapshormoon progesteron ook slapper en dunner. Bij elke volgende zwangerschap zullen er sneller spataderen ontstaan, op je benen maar ook in dit gebied. Na de bevalling zullen de spataderen op je schaamlippen vrijwel meteen weer verdwijnen.

 

Taboe

Er rust hier een enorm taboe op.  Terwijl juist 1/3 van de vrouwen die spataderen op de benen heeft deze ook ontwikkeld op de schaamlippen. Dat is best veel, zeker als je bedenkt dat dit heel vervelende klachten kan opleveren. Toch durven de meeste vrouwen hier niet over te praten. Het is echt een veel voorkomende klacht!  Daarom vraag ik je altijd wel hiernaar. Je kunt dit zelf beoordelen door m.b.v. een spiegel te kijken. Je kunt het ook samen met je partner bekijken. Als je dit lastig vindt  of je vertrouwd het niet, dan kan ik het ook voor je checken.

 

Klachten bij spataderen op schaamlippen

De klachten die hierdoor kunnen ontstaan zijn:

  • Lastig kunnen plassen, de uitgang van de urinebuis wordt dichtgedrukt door opgezette aderen.
  • Pijn tijdens het zitten, alleen op het puntje van de stoel kunnen zitten.
  • Gevoel van een dikke pijnlijke prop in je onderbroek.
  • Meer last van onderrug en bekken doordat je wijdbeens gaat lopen door de zwelling.
  • Vaak knobbelige en opgezette blauwig gekleurde plekken te zien.
  • Pijn bij het vrijen.

 

Wat kun je zelf doen?

  • Koelen met een gel cold-pack die je in de vriezer hebt gelegd. (met een handdoek of thee doek er om heen) Je kunt ook zo’n  cold-pack zelf maken van een maandverband dat je natmaakt en invriest. (ook hier telt, altijd een handdoek of theedoek er om heen)
  • Gebruik het spatader – ondersteuningskussen
  • De overige effectieve tips leg ik je graag uit in een persoonlijk gesprek.

 

Spatadertherapie

Tijdens een spatadermassage van je benen kan ik deze spataderen ook masseren. Door op een speciale manier te masseren zullen de klachten afnemen.

Heb je hier vragen over, schroom dan niet om ze aan mij te stellen. Het is niet nodig om met klachten rond te blijven lopen!