Zijn spataderen gevaarlijk?

Zo op het eerste oog lijken spataderen vrij onschuldig. Maar zijn ze dat ook ?

 

Een spatader is niet direct levensbedreigend maar helemaal onschuldig is een spatader nou ook weer niet. Spataderen beginnen vaak klein maar wanneer je hier niets mee doet worden ze steeds groter.

 

Open been en infecties

Grote spataderen, ( je kent ze wel die dikke kronkelige kabels ) kunnen zorgen voor een open been. Dit is een wond die niet wil/kan genezen en een extra gevaar oplevert voor infecties.  En infecties zijn nooit ongevaarlijk!  Wonden die niet genezen kunnen uiteindelijk ook nog eens leiden tot afsterving van weefsel.

 

Spataderen kunnen zorgen voor

  • huiduitslag
  • verkleuring en verharding van de huid
  • ontstekingen
  • open been
  • trombose
  • vocht rondom de enkels en onderbeen

 

Meer druk op je bloedvaten

Bijna alle aderen in je lichaam vervoeren zuurstofarm bloed. Dit bloed wordt vervoerd naar je longen om daar weer opnieuw gevuld te worden met zuurstof. In je benen moet het bloed tegen de zwaartekracht in omhoog. De spieren in je benen ondersteunen dat door na elke beweging de ader dicht te duwen. De zgn. spierpompfunctie. Aan de binnenkant van een ader vind je klepjes , deze openen en sluiten steeds waardoor het zuurstofarme bloed nog een extra zetje omhoog krijgt en ook niet meer terug kan stromen. Als de ader wijder is geworden dan komt er meer druk op je bloedvaten. De ader zal verder uitrekken en de klepjes kunnen niet goed meer sluiten. Op dat moment spreken we van een spatader.

 

Aanleg of beroep

Waarom bij de ene persoon snel spataderen ontstaan en bij de andere niet is nog steeds niet bekend. Waarschijnlijk zijn er afwijkingen in de wand van de aderen die hier een rol in spelen. Wat wel bekend is dat als je moeder, oma, broer of zus ook spataderen had jij er bijna zeker van kunt zijn dat jij er ook aanleg voor hebt. Net zo als dat je sneller spataderen ontwikkelt wanneer je een beroep hebt waarbij je langdurig achtereen zit of staat. Ook dit geeft een grotere druk op je bloedvaten.

 

Voorkomen van pijn en leed

Het is belangrijk om er voor te zorgen dat kleine spataderen zich niet verder gaan ontwikkelen tot grote spataderen. Dan kun je voor jezelf veel pijn en leed besparen. Dat kan al op een heel simpele manier.  Door je bewust te zijn van je houding bijvoorbeeld. Niet uren achter een op je benen te staan of achter je bureau te zitten. Zorg voor afwisseling hierin. Verder zijn er nog zoveel manieren waardoor je groter groeiende spataderen kunt voorkomen.  Dit is per persoon verschillend en afhankelijk van je leef-, woon- en werksituatie. In een persoonlijk gesprek denk ik graag met je mee en geef ik je gerichte adviezen en tips.