Weet jij hoe je als diabeet goed voor jezelf zorgt en kunt ontspannen tegelijk?

Als je diabetes hebt vraagt dit veel van jou. Er wordt vaak gezegd, goed voor jezelf zorgen hoor! Maar zo simpel is dat niet altijd. Allereerst moet je een drempel over om elke dag jezelf insuline toe te gaan dienen of medicijnen te gaan slikken. Dan ook nog de vele bezoekjes aan de diabetesverpleegkundige, huisarts of internist. En alle adviezen gericht op je leefstijl. Poeh dat is nogal wat. Dit zijn dan nog maar een aantal praktische voorbeelden.

 

Diabetes doet veel in het lichaam. Wanneer je glucosewaarden in het bloed niet stabiel zijn dan kan het effect hebben op de organen. Je ogen,nieren, de zenuwbanen maar ook je bloedvaten. Als je ouder wordt gaat bij iedereen de kwaliteit van de bloedvaten- o.a. de elasticiteit – wat achteruit. Maar bij mensen met diabetes gaat dat soms nog wat sneller.

 

Waarom is elasticiteit nodig?
Als jouw hart het bloed door de bloedvaten pompt dan gaat dit met een behoorlijke kracht en de bloedvaten maken dan pulserende zeg maar kronkelende bewegingen. De bloedvaten zetten iets uit en trekken weer samen. Door het uitzetten kan het bloed goed door de bloedvaten stromen en door de samentrekking van de bloedvaten krijgt het bloed net dat zetje extra . Ook al om weer terug te worden vervoerd richting de longen. Om daar weer opnieuw te worden voorzien van voedingstoffen (waaronder ook glucose) en zuurstof. Om dat te kunnen doen moeten de wanden van de bloedvaten dus ook wel wat elastisch zijn.

 

Spataderen als gevolg
Dan kun je jezelf ook wel voorstellen wat er gebeurt als de bloedvaten niet meer van zo’n goede kwaliteit zijn. De doorstroming is niet meer optimaal, waardoor de aan- en afvoer van belangrijke voedingsstoffen en zuurstof verstoord wordt. De gevolgen hier van kunnen groot zijn: wat te denken van meer kans op een verstopping of een infarct. Maar ook wonden die minder snel genezen en spataderen zijn een gevolg van een slechte doorbloeding.

Het proces van ouder worden krijgt ieder mens. maar bij diabetici gaat het proces van minder elasticiteit van de bloedvaten net wat sneller. Bij diabetici worden de bloedvaten sneller stugger en ook dikker. Hart- en vaatziekten worden niet voor niks genoemd als een complicatie van diabetes. Daarom wordt er zo vaak gehamerd op aanpassing van je leefstijl.  Voor diabetici met type 1 diabetes als ook met diabetes type 2. Voldoende beweging is daar een belangrijk deel van om de bloeddoorstroming op gang te houden.

 

Betere doorstroming door massage
Alle genoemde factoren m.b.t. je leefstijl en je weg vinden met het hebben van diabetes vragen een inspanning van jou.  Ik  ben spatadertherapeut en een holistisch massagetherapeut en kan jou daarin ondersteunen. Door massages van de benen, oefeningen en tips om toe te passen in jouw dagelijks leven zorg ik ervoor dat je weer makkelijker kunt bewegen. Je komt letterlijk en figuurlijk weer makkelijker in de benen. Een massage in het algemeen maar specifiek van je benen levert een belangrijke bijdrage  aan een goede bloeddoorstroming. Maar i.p.v. inspannend is een beenmassage juist ook ontspannend.  Daarom is zorgen voor je benen ontspannen en tegelijkertijd ook goed zorgen voor jezelf.