Vocht vasthouden

Vocht vasthouden is iets wat best veel voorkomt en dan met name met warm weer. Zeker bij mensen met spataderen. Maar hoe kan dit ? En vooral wat kun je er zelf aan doen?

 

Om dit goed uit te leggen is het makkelijker om in het kort een stukje over de bloedsomloop uit te leggen: Het hart pompt bloed met daarin zuurstof en voedingstoffen via je slagaderen naar je weefsels zodat het in elke cel, elke vezel van je lijf komt. Als de voedingsstoffen en zuurstof afgegeven zijn dan stroomt het bloed weer terug, via je aderen naar het hart en longen.  Om in de longblaasjes weer opnieuw gevuld te worden met zuurstof en voedingsstoffen. En dat stroomt weer naar je slagader, en zo is de cirkel/bloedsomloop weer rond. Om te zorgen dat al het bloed weer terugstroomt zijn er 3  factoren die daarbij van belang zijn. 1) De spanning van de wand van je bloedvaten. 2) de spieren in je benen en 3) de kleppen in je bloedvaten. Als deze 3 factoren  of 1 van deze 3 factoren niet goed functioneren, zal er bloed geheel of gedeeltelijk niet terugstromen maar blijven staan. Doordat dit bloed blijft staan, zal de ader uitzetten, er komt meer druk op de wand van de ader waardoor er vocht door de aderwand lekt. Het gevolg: dikke opgezette benen en dat begint altijd bij je voeten en enkels. De reden waarom het juist daar ontstaat is omdat dit het laagste punt is van je lijf. Het bloed tegen de zwaartekracht in afgevoerd moet worden en dat lukt daar als eerste niet meer.

 

Wat kun je er zelf aan doen?

  • Door beweging zorg je ervoor dat met name je kuitspieren sterker worden. Ga eens wat vaker wandelen. Goed stevig doorstappen en zorgen voor een goede afwikkeling van je voet. Een half uur per dag extra wandelen kan al heel veel schelen. Belangrijk is bij welke sport of beweging je ook doet, dat je in de gaten houdt dat er niet te veel druk op je benen komt.
  • Benen afspoelen met koud water. Vanaf je voeten en enkels omhoog richting je liezen. En dan alle zijden van je benen, dus echt rondom. Door warmte zet alles uit , zo ook je benen en bloedvaten. Als je jezelf aanwent door na elke douche, elk bad wat je hebt genomen je benen af te spoelen met zo koud mogelijk water zullen je bloedvaten die uitgezet zijn door de warmte weer wat meer ‘krimpen’. En zal het opgehoopte bloed en vocht in je benen weer beter terugstromen richting het hart.
  • Als je nu met het warme weer vocht vasthoudt, spoel je benen tussendoor eens af met koud water. Of leg een natte handdoek, of cold pack in je vriezer. En leg deze dan eens op je benen, met een andere droge handdoek als extra laagje ertussen. Ook hier telt weer vanaf voeten en enkels beginnen.
  • En laat je benen vaker rusten. Leg ze regelmatig wat hoger. En leg dan een opgerolde handdoek onder je knieën. Of nog beter gebruik een speciaal benenkussen. Dan zijn en je enkels en knieën op de juiste manier ondersteund.
  • Laat je benen masseren, spatadertherapie geeft verlichting en ondersteuning. Het vocht zal zeker heel veel minder worden en vaak zelfs vaak geheel verdwijnen.