Paardrijden en spataderen
Waarom zie je bij amazones vaker spataderen?
Als jouw hobby paardrijden is dan durf ik wel te beweren dat jij bewust met jouw lijf om gaat. Immers om een fijne rit te kunnen maken en om überhaupt paard te kunnen rijden zijn er meerdere factoren nodig die wel wat van je vragen.
Samenwerking van spieren
Als eerste moet je zelf lekker in je vel zitten. Een paard kan als geen ander jouw gemoedstoestand lezen en daarop reageren. Jouw paard houdt je als het ware een spiegel voor. Daarnaast zijn je spieren belangrijk. Je hoort vaak de termen: core en core stability voorbijkomen. De core zijn de diepe spieren van je romp ( je buik rug, middenrif en bekkenbodem spieren) En core stability betekent de stabiliteit van de romp. Alles in je lijf werkt samen en heeft invloed op elkaar. Zo ook de spieren in je romp en je benen. Deze spieren passen zich aan jouw bewegingen aan en zorgen ervoor dat je niet omvalt.
Bekkenbodem – en beenspieren
Om rechtop te kunnen blijven zitten worden dus veel spieren gebruikt maar met name ook je bovenbeenspieren. Als je op je paard zit dan duwen je benen steviger tegen het paard aan om zo de rompspieren te ondersteunen. En er komt dan veel druk en kracht op je bekkenbodem en bovenbenen. Je spant ze meer aan waardoor er meer druk komt op je benen en in je liezen. En het is juist die druk en de kracht die ervoor zorgt dat je spataderen ontwikkelt.
Klepjes sluiten niet goed
Bij een gezonde bloedcirculatie worden er voedingsstoffen en zuurstof via je slagaderen in je lijf verspreid. En het bloed zonder voedingstoffen en zuurstof weer via je aderen vervoerd naar o.a. je longen om daar weer voorzien te worden van zuurstof. In je aderen bevinden zich klepjes die mee helpen om het bloed weer richting je longen af te voeren. Deze klepjes openen en sluiten zich steeds waardoor het bloed niet terug kan stromen. Als een ader wijder is geworden, wat gebeurt als er druk op komt dan zullen de klepjes niet goed meer sluiten. Het bloed wordt niet goed meer afgevoerd en hoopt zich op. Dan zie je die bobbelige aderen ontstaan.
Daarom is het slim om te zorgen voor goed getrainde romp- en been spieren en aandacht te hebben voor een goede houding als je op je paard zit. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat de bloedcirculatie goed op gang blijft. Dit kun je al doen door niet langere tijd achtereen te staan of te zitten. Maar juist dit af te wisselen. En om naast het paardrijden geen andere sport te beoefenen die veel kracht en druk op je benen uitoefenen. Zorg voor ontspanning in je benen en in je hele lijf. Door een massage van je benen zorg je voor ontspanning en een goede bloedcirculatie. Daardoor is er een goede aan- en afvoer van voedingsstoffen, zuurstof en afvalstoffen waardoor je spieren ook weer snel herstellen van het sporten.
Paardrijden: grotere kans op spataderen
Je kunt niet zeggen dat je van paardrijden spataderen krijgt zeker niet. Maar als je weet dat van alle mensen die spataderen hebben, 75% erfelijke belasting een rol speelt. ( Erfelijke belasting wil zoveel zeggen als: je loopt meer kans om sneller en meer spataderen te ontwikkelen dan bij iemand waar spataderen niet in de familie voorkomt). En jij ziet bij jouw moeder, zus of oma ook spataderen, en jij rijdt paard dan is er een veel grotere kans aanwezig dat jij ook spataderen gaat ontwikkelen.