Nieuwe spataderen door trombose

Heb jij wel eens trombose gehad en valt het je op dat je daarna meer spataderen ziet? In deze blog leg ik uit hoe dit kan.

 

Wat is trombose?

In je benen wordt het bloed vervoerd via 3 deelsystemen, het oppervlakkige systeem wat dicht onder je huid ligt. Het diepe systeem, en het verbindingssysteem wat het oppervlakkige systeem met het diepe systeem verbindt. In alle 3 systemen kan er een stolsel ontstaan. Doorgaans lost je lichaam dit vanzelf op.

 

Als dit niet gebeurt, en dat kan bijvoorbeeld al ontstaan doordat het bloed wat trager stroomt, dan kan het stolsel groter worden en er voor zorgen dat de betreffende ader niet meer doorgankelijk is. Het bloed kan niet zijn weg richting het hart vervolgen. Dan spreken we van een trombose been.

Een trombosebeen kun je vaak herkennen aan 1 van de volgende verschijnselen:

  • 1 been wordt vrij snel dik
  • een zwaar gevoel of veel pijn in het been
  • een rode of juist blauwachtige verkleuring van de huid
  • een heel strak gevoel van het been
  • een rood en glanzend been

Soms zijn er ook andere verschijnselen zoals pijn in de benen bij het lopen, die afneemt als je stil gaat staan, i.p.v. een rood juist een wit been, of het gevoel een zweepslag te hebben.

Als je ook maar enigszins twijfelt is het altijd aan te raden om contact op te nemen met je huisarts.

 

Nieuwe spataderen

Maar bloed heeft als eigenschap dat het zichzelf altijd een weg baant. Zo zal het bloed wat als het ware geblokkeerd word zich verspreiden naar andere aders. Deze aders worden doordat er meer bloed in stroomt wijder. Als je weet dat spataderen aderen zijn die wijder zijn geworden, begrijp je ook, dat er zo nieuwe spataderen kunnen ontstaan. Bovendien zorgt de toename van het bloed in een ader voor hogere druk op de wanden die daardoor dunner worden en er eerder scheurtjes kunnen ontstaan. De beschadiging van deze wand kan weer stolselvorming tot gevolg hebben.

 

Is er een stolsel in het oppervlakkige systeem dan heet het een thromboflebitis. Meestal is dit een vrij onschuldige ontsteking. Deze kan wel heel pijnlijk zijn maar hersteld vaak uit zichzelf door rust en soms met aanvullende medicatie.

 

Even geen massage

Heb jij op dit moment een trombose, thromboflebitis of vrij recent een trombose doorgemaakt, dan zal ik je nu niet masseren. Met massage zorg je dat de bloeddoorstroming goed op gang komt. En juist als je een trombosebeen of een tromboflebitis hebt dan wil je juist dat het stolsel zich niet verder verspreidt.

 

Je begrijpt nu ook hoe belangrijk een goede bloeddoorstroming is. Dit kun je bereiken door te zorgen voor voldoende vochtinname, beweging en massage. Voorkomen is beter dan genezen!