Last van je benen, maar geen spatader te zien

Je snapt er niets van.  Het nieuwe jaar goed gestart met extra bewegen. Je weet wel, iets met goede voornemens. Je hoort en leest overal dat extra bewegen goed voor je is. Dat je van extra sporten juist ook nog eens meer energie krijgt. Nou bij jou werkt het niet zo. Je krijgt dan juist meer last van je benen!  Die voelen zo zwaar en soms krijg je zelfs kramp. En je blijft ook maar zo moe. s’ Avonds plof je dan op de bank neer voor de tv en je hebt dan ook echt geen zin meer om nog wat te doen.

En nu je er zo over nadenkt heb je in de gaten dat je dit eigenlijk ook al wel langer zo hebt. Door het extra bewegen lijkt het alleen maar erger te worden. En je weet nu echt niet meer waar je nu wel of niet goed aan doet. Je eet gezond, slaapt goed, en ja ook af en toe wel stress maar zeker niet elke dag.

En als je dan zo naar je benen kijkt zie je ook niets bijzonders. Niet dat je denkt van: poe daar zie ik veel spataderen of zo. Maar hoe kan het nou dat er niets te zien is en je toch niet fijn voelt?

Spataderen  zijn niet altijd zichtbaar. Ieder mens heeft een heel netwerk van bloedvaten. Dit netwerk bestaat uit meerdere deelsystemen. Het eerste  deelsysteem ligt heel dicht onder je huid., daarom kun je deze bloedvaten ook heel gemakkelijk zien. Dit deel heet het oppervlakkige systeem.

Het tweede deelsysteem is het zogenaamde diepe systeem. Zoals de naam al aangeeft liggen de bloedvaten in dit systeem diep verborgen in je been. Deze bloedvaten kun je niet zien als je naar je benen kijkt.

En dan het derde deelsysteem is het verbindingssysteem. Dit systeem verbindt het oppervlakkige systeem met het diepe systeem. De bloedvaten in dit systeem kun je ook niet zien met het blote oog.

In alle deelsystemen kunnen spataders ontstaan. En deze spataders kunnen allemaal zorgen voor vervelende klachten. Zoals de vermoeidheid in je benen. Onrustige kriebels in je benen, vocht vasthouden en zo nog veel meer. Je ziet de spataders dus niet, maar je voelt de gevolgen van de spataderen wel degelijk.

Als je spataderen hebt , in welke van de deelsystemen ook, betekent dat ook dat de doorbloeding niet gaat zoals het hoort.  En geen goede doorbloeding zorgt voor niet voldoende aan- en afvoer van voedingstoffen en zuurstof. En dat is juist wat je spieren maar ook je hele lijf nodig heeft om te kunnen bewegen. En om te zorgen dat je ook zin hebt aan bewegen. Dat je de energie hebt en voelt om alles te kunnen doen waar je wel en niet over nadenkt. Dus superbelangrijk.

Daarom is spatadertherapie gericht op een goede doorbloeding. Door de ontspannende massages komt de circulatie van het bloed weer goed op gang. Je klachten zullen dan ook afnemen en je voelt je weer fit en vol energie.