Lijk jij ook zo op je moeder?

Als ik aan mijn moeder denk, dan komen er allerlei dierbare herinneringen boven. En hoe ouder ik word, hoe meer ik opmerk hoeveel ik op haar lijk. Helaas is mijn moeder overleden en kan ik niets meer aan haar vragen. Maar wat zou ik graag nog eens met haar willen praten. En bijvoorbeeld aan haar willen vragen hoeveel last ze had van haar benen. Wanneer het bij haar is begonnen enz. Kan me herinneren dat ze aan haar benen was geholpen door de beroemde dokter van de Molen uit Terwolde. En dat haar been was ingezwachteld. Maar ik kan me ook nog herinneren dat de spataderen ook altijd weer terug kwamen.

En zo is het bij mij ook, ook ik ben geholpen aan mijn spataderen. En er zijn ook wel spataderen terug gekomen. Alleen heb ik hier geen klachten meer van. Hoe is dat bij jou? Heeft jouw moeder ook spataderen? Als het antwoord ja is dan weet ik wel bijna zeker dat jij deze ook hebt. Misschien nog niet van die dikke grote kabels maar wel van die kleine spinachtige figuurtjes op je benen of enkels. En hoe dat komt?

75% erfelijk
Het hebben van spataderen is vaak erfelijk bepaald. Maar liefst 75 % van alle vrouwen met spataderen heeft een vader, moeder, broer, zus of oma die ook spataderen heeft. Je kunt spataderen zien met het blote oog, dat zijn de spataderen die dicht onder je huid liggen. Maar je kunt ook spataderen hebben die wat dieper in je been liggen, deze kun je dus niet zo zien , maar je kunt hier wel klachten van hebben.

meer spataderen bij vrouwen
Als spataderen bij jou in de familie veel voorkomen dan weet je ook al bijna zeker, dat er maar ‘iets ‘ voor nodig is om die kleine spinachtige kriebeltjes grote spataderen te laten worden. En dat ‘iets ‘ kan dan al een beroep zijn waardoor je veel staat, of juist veel zit. Maar ook al doe je dit niet, dan zullen de veranderingen in je hormoonhuishouding tijdens zwangerschap of de overgang ook een belangrijke factor zijn, voor het ontwikkelen van spataderen. Die hormoonhuishouding is ook precies de reden waarom je ook meer en vaker spataderen bij vrouwen ziet dan bij mannen.

Wil je graag voorkomen dat er van die grote kronkelige aders op je benen verschijnen dat is het wel tijd om in actie te komen. Niets doen en afwachten is een garantie voor spataderen met bijbehorende klachten en risico’s.