Lijk jij ook zo op je moeder?

Als ik aan mijn moeder denk, dan komen er allerlei dierbare herinneringen boven. Helaas is mijn moeder overleden en kan ik niets meer aan haar vragen. Maar wat zou ik graag aan haar willen vragen hoeveel last ze had van haar benen. Kan me herinneren dat ze aan haar benen was geholpen door de beroemde dokter van de Molen uit Terwolde. Maar dat ook de spataderen altijd weer terug kwamen.

En zo is het bij mij ook, ook ik ben geholpen aan mijn spataderen.  En er zijn ook wel spataderen terug gekomen. Alleen heb ik hier geen klachten meer van. Hoe is dat bij jou? Heeft jouw moeder ook spataderen? Als het antwoord ja is dan weet ik wel bijna zeker dat jij deze ook hebt. Misschien nog niet van die dikke grote kabels maar wel van die kleine spinachtige figuurtjes op je benen of enkels. En hoe dat komt?

 

75% erfelijk
Het hebben van spataderen is vaak erfelijk bepaald. Maar liefst 75 % van alle vrouwen met spataderen heeft een vader, moeder, broer, zus of oma die ook spataderen heeft. Je kunt spataderen zien met het blote oog, dat zijn de spataderen die dicht onder je huid liggen. Maar je kunt ook spataderen hebben die wat dieper in je been liggen, deze kun je dus niet zo zien , maar je kunt hier wel klachten van hebben.

Als spataderen bij jou in de familie veel voorkomen dan kun je zeggen dat er maar ‘iets ‘ voor nodig is om ze ook verder te ontwikkelen. Je moet dan denken aan beroepen waarbij er veel druk op je benen komt. Zoals beroepen waarbij je veel moet staan. Maar juist ook beroepen waarbij je lang aaneengesloten zit. Een andere belangrijke factor is veranderende hormoonhuishouding, zoals bij een zwangerschap of de overgang.  Daarom zie je bij vrouwen meer spataderen en vaker klachten van spataderen dan bij mannen.

  • Wil je een afspraak maken?

    Wil je meer informatie of een afspraak inplannen? Neem gerust contact op!

    Neem contact op