Kom jij ook zo moeilijk in de benen?

Schoorvoetend kwam ze mijn praktijk binnen, die eerste keer. Ik kan het me nog goed herinneren. Dit ‘soort dingen‘ heb ik nog nooit eerder gedaan.  Ik ben nu 61 jaar en altijd best gezond geweest, maar ik krijg nu echt last van mijn benen. Als ik aan haar vraag waar die last voor haar uit bestaat zegt ze: ik kom zo moeilijk weer in de benen. Als ik even in de stoel heb gezeten en dan opnieuw weer wil gaan staan, sjonge jonge dat valt niet mee. Als ik eenmaal in beweging ben dan gaat het wel, maar voordat ik in beweging ben! Mijn spieren zijn stram en stijf, echt waar dat heb ik nog nooit zo gehad als de laatste tijd. Het hindert me in mijn dagelijkse werkzaamheden !

 

Ze heeft altijd hard gewerkt, samen met haar man op de boerderij. Geholpen met de koeien, kippen en de schapen. Daarnaast is tuinieren een grote hobby van haar. Maar het zware werk begint haar nu wat op te breken. Ze geeft aan dat ze ’s avonds ook veel onrust in de benen heeft. Dan kan ik niet meer stil blijven zitten dan moet ik de benen gewoon bewegen. Wordt er gek van.

 

Netwerk van bloedvaten

Het netwerk van bloedvaten (de slagaders en de aders) zorgt er voor dat je organen, weefsels en spieren, voorzien worden van zuurstof. En dat de bloedstroom weer terug richting de longen stroomt, zodat het bloed in de longen weer opnieuw gevuld wordt met zuurstof. Als je organen, weefsels en spieren goed voorzien worden dan kun je bewegen, eten, drinken, denken…. Kortom je kunt dan alles doen waar je wel en niet over nadenkt. Een goed functionerend netwerk is dus van groot belang. Als er veel kracht en druk op je bloedvaten komt dan worden de vaten wijder waardoor er een minder goede bloeddoorstroming is. En dat voel je.

 

Dagelijkse belasting

Samen met haar heb ik gekeken naar wat ze allemaal doet op een dag, en dan met name hoe haar houding is tijdens haar werk. Sta je veel met gestrekte benen dus de knieën op slot? Til je veel zware dingen etc. etc.  Daarnaast ben ik begonnen met massages van de benen, om zo de doorstroming weer op gang te helpen.

 

Nu zijn we zo’n 3 ½ maand verder en komt ze vrolijk de praktijk binnen stappen. Ze heeft nagenoeg geen last meer van onrust in de benen.  En ze komt weer gemakkelijk in de benen als ze even gezeten heeft. Echt zegt ze, het is zo fijn. Het enige wat ik eigenlijk jammer vind is dat ik niet eerder bij jou gekomen ben.  Ik dacht dat dit altijd iets voor anderen was en niet aan mij besteed. En ik ben zeker van plan om nog regelmatig een afspraak te maken, want dat bevalt mij best ! Die beenmassages zijn ook zo heerlijk ontspannend!