Is een spatader een onschuldig zwangerschapskwaaltje?

Nog een paar weken en dan heb je verlof! Ach je bent zwanger, dat zijn de zwangerschapskwaaltjes dat hoort er nu eenmaal bij! Je krijg er ook iets moois voor terug ! Allemaal uitspraken die je nogal eens hoort als je zwanger bent. Maar zo simpel is het niet. Wees je ervan bewust dat spataderen die nu in je zwangerschap ontstaan nooit helemaal zullen verdwijnen. Het is geen onschuldig zwangerschapskwaaltje!

Spataderen wel aanwezig maar nog niet zichtbaar

Dikke enkels, zere benen, jeuk, kramp waardoor je weer slechter slaapt en opkomende spataderen zijn zeker geen klachten die standaard in het pakketje zwangerschap horen. Deze klachten worden nogal eens veroorzaakt door spataderen die nog niet allemaal zichtbaar zijn. Maar wel heel vervelend als je daar mee van doen hebt. En dan heb ik het nog niet eens gehad over spataderen op de schaamlippen! Spataderen in je benen en op je schaamlippen kunnen je zwangerschap behoorlijk verpesten.

Spataderen komen nogal eens voor in de zwangerschap en dat heeft meerdere oorzaken. Een oorzaak is bijvoorbeeld de veranderende hormoonspiegels. De zwangerschapshormonen zorgen er voor dat je zwanger blijft. Dat je lijf meegroeit met je baby en dat je de zwangerschap kunt voldragen. Maar behalve de goede dingen zorgen deze hormonen er ook voor dat de bloedvaten wat weker worden. De bloedvaten ontspannen wat meer waardoor de spataderen kunnen ontstaan.

Meer druk op je bloedvaten
Spataders zijn aders die wijder zijn geworden waardoor er verminderde bloedcirculatie is.
Het hart pompt bloed met zuurstof via je slagaders rond in je hele lijf. Zodat alle organen, weefsels en spieren kunnen functioneren. Via aderen wordt het bloed wat het zuurstof heeft afgegeven weer teruggevoerd naar je hart. Aan de binnenkant van die aders zitten klepjes. Deze zorgen ervoor dat het bloed niet weer terug kan stromen. Als deze klepjes het niet meer doen zal het bloed niet terugstromen. Het bloed hoopt zich dan op waardoor er veel druk komt te staan op de aderen. De aderen zullen hierdoor gaan uitzetten en dus wijder worden. En dan zie je van die blauwe bobbels op je benen, en ervaar je de klachten.


Erfelijke aanleg?

Een andere oorzaak van spataderen in de zwangerschap is de erfelijkheidsfactor. Als jouw moeder, vader, oma, broer of zus ook spataderen heeft dan weet je al wel bijna zeker dat jij hier ook aanleg voor hebt. Misschien had je voor je zwangerschap nooit last van je benen, ook al komt het in je familie voor. Maar je zwangerschap is nu net de uitlokkende factor die ervoor zorgt dat ze juist nu ontstaan met de bijbehorende nadelige gevolgen.

Spataderen die in je zwangerschap ontstaan worden veelal na je bevalling iets minder. Maar ze zullen nooit helemaal verdwijnen. De schade die is aangericht aan je bloedvaten hersteld een klein beetje maar nooit helemaal. Bij een volgende zwangerschap zal je dan ook eerder en meer klachten ervaren.


Door beenmassage verbeterde doorbloeding

Je kunt zelf kleine dingen doen wat al voor verlichting kan zorgen. Denk dan aan afwisseling is staan en lopen. Kijk eens kritisch naar welke sport je beoefent etc. etc. Daarnaast kan ik je helpen door o.a. beenmassages. Deze beenmassages zorgen ervoor dat de doorstroming weer goed op gang komt. Er zullen veel minder snel nieuwe spataderen bij komen en de spataderen die er al zijn zullen niet groter worden. Maar niet minder belangrijk: Je zwangerschap zal een stuk fijner verlopen, want behalve nuttig zijn de massages ook heel ontspannend.