Herstellen of verdwijnen spataderen vanzelf?

Helaas is het antwoord Nee. Spataderen zullen niet als vanzelf verdwijnen of minder worden. Dat heeft te maken met de reden waardoor de spataderen zijn ontstaan. De spatader is een gevolg van verminderde bloedcirculatie. En zolang als er niets aan deze oorzaak verandert zal er altijd een gevolg zijn. Het is zelfs zo dat hoe langer dit blijft voortbestaan, er steeds meer gevolgen en klachten zullen zijn, het zgn. sneeuwbaleffect.

Hoe ontstaan spataderen?
In een gezonde situatie zorgen klepjes die aan de binnenkant van je aderen liggen er voor dat bloed goed blijft circuleren. Door te openen laten ze het bloed door en sluiten weer waardoor het bloed ook niet terug kan stromen. Samen met de spieren in je kuiten wordt het bloed als het ware omhoog gepompt tegen de zwaartekracht in richting het hart. Als dit pompsysteem niet goed functioneert zal er een vertraagde bloedcirculatie ontstaan. Er zal zich steeds meer bloed ophopen en er komt steeds meer druk op de aderen te staan waardoor deze wijder worden. En als aderen wijder zijn geworden zullen de klepjes helemaal niet goed meer kunnen sluiten, de wanden van de aderen komen meer op rek, en zo gaat het van kwaad tot erger.

Deze verwijding van de aderen kan zichzelf niet meer herstellen, maar de schade die is ontstaan zal alleen maar toenemen. Deze structurele schade zorgt ervoor dat de aderen niet goed functioneren, waardoor de spataderen blijven bestaan en groter zullen worden. Met daarmee ook meer kans op toename van klachten zoals vocht vasthouden rondom je enkels.

Wat kun je zelf doen?
Je kunt de spataderen operatief laten verwijderen. Maar helaas is dit nooit afdoende. Dit komt omdat er niks veranderd is aan de oorzaak. Er zullen altijd weer nieuwe spataderen ontstaan, alleen weet je nooit hoe snel dit zal zijn en ook niet hoeveel en in welke mate.

Alle reden dus om het niet zover te laten komen. Zorg dat er minder druk op je bloedvaten komt. Blijf voldoende in beweging. Leg af en toe je benen eens omhoog. Eet gezond en vezelrijk. Zo zijn er nog zoveel dingen die je zelf kunt doen. Helemaal voorkomen dat er spataderen zullen ontstaan is niet haalbaar. Maar je kunt wel degelijk door bewust bepaalde dingen wel of juist niet te doen meer schade voorkomen. En ook uitstellen dat er nieuwe ontstaan.