• spataderen

Weer nieuwe spataderen ondanks een operatie?

Als je naar je benen kijkt zie je de eerste spataderen al weer ontstaan. Hoe kan dat nou? Je bent toch al enige tijd geleden geopereerd. Er is een spatader uitgehaald. En er is zelfs ook nog een deel gelaserd. Brr.. dat weet je nog heel goed. Eerst al die niet zo fijne prikjes in je been om te verdoven. En na die ingreep zo’n naar schrijnend gevoel in je been. En dan die steunkousen na die tijd. Nee liever niet weer.

Maar… je bent nu weer terug bij af lijkt het wel. De eerste lichtblauwe kringeltjes zie je al weer ontstaan. Je ziet ze niet alleen maar je voelt het ook al weer. En in je herinnering had je moeder dit ook. Er werden bij haar toen ook spataderen uitgehaald en een tijdje later kwamen er zo weer nieuwe voor terug. Je moet er niet aan denken dat jou hetzelfde te wachten staat.

Waarom ?
De reden waarom er steeds maar weer nieuwe spataderen ontstaan, is omdat er niets is verandert aan de reden waarom ze zijn ontstaan. En daar kunnen meerdere redenen voor zijn.

Erfenis
1 Reden is bijvoorbeeld de erfelijkheidsfactor. Als jouw moeder, broer, zus of oma ook spataderen heeft is er een reële kans dat hier de erfelijkheid mee speelt. Bij maar liefst 75 % van de mensen met spataders is hier sprake van. Als dit bij jou ook zo is dan is het extra belangrijk om te kijken naar andere factoren die er voor zorgen dat er steeds opnieuw spataderen ontsta

Belasting
Zo is belasting in het dagelijks leven ook een bepalende factor. Als je langere tijd aan een zit of staat dan komt er meer druk op je bloedvaten waardoor er sneller spataders ontstaan. Maar ook bepaalde sporten zoals : krachtsporten, wielrennen en hardlopen zorgen voor het sneller ontwikkelen van spataderen. Daarnaast zijn je houding, evt. zwangerschap nu of al langer geleden en je leeftijd ook factoren die je niet uit kunt sluiten.

Operatie nooit afdoende

Daarom is een behandeling bij de chirurg nooit afdoende. Het helpt zeker wel even maar er zullen altijd weer nieuwe spataderen ontstaan. Als je niets verandert zul je altijd weer opnieuw het ritje naar het ziekenhuis moeten maken. Terwijl er zo veel eenvoudige maar effectieve dingen kunnen zijn die er voor zorgen dat het bij jou vele malen langer duurt voordat je nieuwe spataderen krijgt. Om nog maar niet eens over de bijbehorende klachten te spreken.

Persoonlijk vind ik het een gemiste kans als je dit niet weet en dus ook niet toe kunt passen. Wat vind jij ?