Waarom zie je als je ouder wordt , ook steeds meer spataderen op je benen?

Hoe hoger de leeftijd, hoe meer spataderen !

Spataderen komen veel voor. 1 op de 4 mensen heeft in meer of mindere mate spataderen. Opvallend is dat naarmate de leeftijd vordert je steeds meer spataderen ziet ontstaan. Vanaf de 80 jarige leeftijd hebben zelfs  3 van de 4 mensen spataderen !

 

Bloedsomloop

In het lichaam bevinden zich slagaderen en aderen. Het hart pompt bloed met voedingstoffen en zuurstof in de slagaderen, om zo alle weefsels van voedingsstoffen en zuurstof te voorzien.  Aderen vervoeren het bloed zonder voedingsstoffen en zuurstof weer terug naar de longen. In de longen neemt het bloed weer zuurstof en voedingsstoffen in zich op. En vanuit de longen stroomt het bloed weer via het hart naar de slagaderen. En op deze manier circuleert het bloed door je lijf.

 

De aderen in je benen en voeten moeten hard werken om het bloed omhoog (richting de longen en hart) te vervoeren. Immers het moet tegen de zwaartekracht in omhoog gebracht worden. Daarom helpen o.a.  de spieren daarbij. De spieren in je benen trekken wat meer samen en duwen dan tegen de wanden van de aderen aan. De wanden van de aderen zijn elastisch, zodat het bloed extra omhoog gestuwd wordt. Daarnaast bevinden zich klepjes in de aderen die ervoor zorgen dat het bloed niet terug kan stromen.

 

Slijtage

Met het klimmen der jaren vertoont het lichaam ook wat meer “gebruikerssporen”.  De elasticiteit van de wanden wordt minder en er treedt slijtage op, o.a. van de klepjes.  Het resultaat daarvan is dat niet al het bloed meer afgevoerd wordt richting de longen en het hart.  Het bloed wat blijft staan zorgt ervoor dat de aderen wijder worden, en dan treed er een sneeuwbaleffect op. De klepjes kunnen door het wijder worden van de aderen nog minder goed hun werk doen, er blijft nog meer bloed staan etc. etc.

 

Wat kun je hier zelf aan doen?

Als eerste: blijf in beweging. Beweging zorgt ervoor dat de doorbloeding gestimuleerd wordt. Doe extra oefeningen om je beenspieren te versterken.  Daarnaast zeker als je al wat ouder bent: laat elk jaar je cholesterol en bloedsuiker controleren. Een te hoog cholesterolgehalte en te hoge bloedsuikers zorgen ervoor dat de elasticiteit van je wanden afneemt. Dus ook daardoor wordt de terugstroom van het bloed belemmert. Daarnaast is het belangrijk om niet te lang achtereen te zitten of te staan. En laat je benen regelmatig masseren. Een massage zorgt ervoor dat de bloeddoorstroming weer op gang komt.

  • Wil je een afspraak maken?

    Wil je meer informatie of een afspraak inplannen? Neem gerust contact op!

    Neem contact op