Spataderen en sporten. Welke sport wel en welke sport niet?
Als je spataderen hebt is het advies altijd: blijf in beweging! Maar welke sport ? Niet alle sporten zijn geschikt. Om te weten welke sport wel en welke niet , en zelf een goede keuze hierin te maken is het belangrijk om te weten wat een spatader is en hoe deze ontstaat.
Een spatader is een ader waarin het bloed niet goed terugstroomt naar het hart en longen. In een gezonde bloedcirculatie pompt het hart het bloed met daarin zuurstof en voedingsstoffen door je slagaderen. Als het bloed de zuurstof en voedingsstoffen heeft ‘afgegeven’ aan spieren en weefsels dan wordt het bloed weer terug vervoerd door je aderen richting het hart, om in de longen weer opnieuw gevuld te worden met zuurstof en voedingsstoffen. Het hart pompt het bloed weer in je slagader en zo begint het hele proces weer opnieuw, altijd maar door… Je kunt je voorstellen dat de terugreis richting hart en longen wordt bemoeilijkt als er veel tegenwind(druk) is. Immers het bloed vanuit je voeten en benen moet tegen de zwaartekracht in omhoog vervoerd worden. Dus als je veel druk uit oefent op je bloedvaten/aderen in je benen, door lichamelijk zware sporten uit te oefenen, belemmer je de terugstroom naar de longen. En dat is het laatste wat je wil, juist door te gaan sporten blijf je in beweging. En bewegen is zo belangrijk om de bloedcirculatie op gang te houden.
Welke sport niet?
Sporten waarmee je veel druk uitoefent op je bloedvaten zijn zeer af te raden. Voorbeelden zijn: squatoefeningen tijdens fitness of een sport als gewichtheffen. Bij zwaar tillen wordt vaak de adem ingehouden en geef je juist extra druk, waardoor er (tijdelijk) meer druk ontstaat op je bloedvaten. Maar ook een sport zoals wielrennen geeft meer druk op je aderen in je benen. Maar dit komt dan weer door je houding op de fiets. Met een gebogen houding knel je de bloedvaten in je lies af, waardoor de terugstroom belemmerd wordt en er meer druk komt op je bloedvaten in je benen. (hier is nooit echt onderzoek naar gedaan, maar dat is wel wat ik veel tegenkom in mijn praktijk… wielrenners en spataderen!)
Welke sport wel?
Maar welke sport is dan wel geschikt? Fietsen, wandelen, zwemmen, cardiotraining eigenlijk is het ondoenlijk om alle sporten op te noemen die geschikt zijn. Om de bloedcirculatie te stimuleren en op gang te houden is het belangrijk om te bewegen en je beenspieren te trainen. Dit kan door genoemde sporten. Maar ook heel simpel, door afwisselend op je tenen en hakken te lopen worden je beenspieren al getraind. En als je beseft dat je beenspieren een ondersteunende rol hebben in de bloedcirculatie , begrijp je ook het belang van zo’n simpele oefening. Als je twijfelt over welke sport wel of welke juist niet, houd dan als leidraad aan:
alle sporten waarin je er voor kunt zorgen dat er niet te veel druk op je bloedvaten (aderen) komt , en je toch je beenspieren traint, zijn bij uitstek geschikt.
Ben je niet zo’n sporter, maar heb je wel spataderen,? Dan is het goed om te realiseren dat het gaat om de afwisseling tussen zitten, staan en lopen. Het is niet perse nodig om naar de sportschool te gaan, maar aanpassingen in je leefstijl kan al veel winst opleveren. Langdurig in 1 en dezelfde houding zorgt voor een verstoorde bloedcirculatie. Dus probeer dit te vermijden. Wissel je werkzaamheden af. Loop eens wat vaker een blokje om. Zet je auto wat verderop op de parkeerplaats zodat je net ietsje verder moet lopen. Of pak de fiets.
En daarnaast zorgt natuurlijk een massage van jouw benen voor klachtenvermindering. Maar een benenmassage werkt ook preventief. Door de massage komt de bloedcirculatie weer op gang! En een goede bloedcirculatie zorgt ervoor dat er minder snel nieuwe spataderen ontstaan.
Wil je meer informatie over spataderen of spataderen en sporten, neem dan contact op.