Spataderen en diabetes (suikerziekte)

Spataderen komen veel voor bij mensen met diabetes mellitus/ suikerziekte.  Hoe komt dat? 

 

Aderverkalking

Een complicatie van diabetes zijn hart- en vaatziekten. Hoge bloeddruk, hoge bloedsuikers en een te hoog cholesterol gehalte in het bloed zijn mede oorzaak van slechtere bloedvaten. Deze 3 factoren komen veel voor bij mensen met diabetes. Er ontstaat dan aderverkalking. Bij aderverkalking worden je bloedvaten dikker en stijver. Dit gebeurt bij iedereen, maar bij mensen met diabetes veel sneller.

Als de bloedvaten dikker en stijver zijn zullen de bloedvaten minder gemakkelijk bloed af kunnen voeren richting hart en longen. En daarbovenop wordt er ook minder bloed rondgepompt in je lichaam. Er blijft bloed staan. In je benen moet het bloed tegen de zwaartekracht in omhoog afgevoerd worden. Dus dat is ook het gebied waar het bloed als eerste blijft staan. Daarom zie je ook altijd spataderen in je benen ontstaan,  en niet op je schouders bijvoorbeeld.

 

Wat zijn dan spataderen en hoe ontstaan deze?

Aderen zijn bloedvaten in je lichaam die het bloed vanuit weefsels en spieren afvoeren richting het hart en de longen. Het bloed uit de benen wordt via de aderen, tegen de zwaartekracht in, omhoog gebracht.  Als het bloed niet goed wordt afgevoerd en dus blijft staan, wordt de ader uitgerekt en zet uit. Op het moment dat de ader wijder is geworden, en daar bloed blijft staan,  spreken we van een spatader.  Je hebt ze vast wel eens gezien, die kronkelige blauwe aderen op een been. Hoe meer bloed er blijft staan hoe dikker de spataderen worden.

 

Je kunt niet zeggen, dat als je  diabetes hebt je ook altijd spataderen krijgt. Maar door de complicaties die ontstaan door de diabetes is de kans dat je spataderen ontwikkeld zeer groot.

 

Massages stimuleren de bloeddoorstroming

Wat kunnen mensen met diabetes hier zelf aan doen? Allereerst zorgen dat de bloedsuikerwaarden op het juiste niveau zijn. Uiteraard onder begeleiding van een huisarts, specialist of diabetesverpleegkundige.

Daarnaast kan spatadertherapie veel voor mensen met diabetes doen. Door massages wordt de bloeddoorstroming gestimuleerd. De afvoer van het bloed komt weer op gang. Je krijgt oefeningen mee die de beenspieren versterken, zodat deze de bloedvaten kunnen ondersteunen in het omhoog pompen van het bloed. En ik geef je adviezen om toe te passen in je dagelijks leven, zodat de druk op je bloedvaten afneemt.  Daarom is spatadertherapie juist geschikt voor mensen met diabetes : een hele fijne aangename manier om te werken aan je gezondheid.

  • Wil je een afspraak maken?

    Wil je meer informatie of een afspraak inplannen? Neem gerust contact op!

    Neem contact op