Etalagebenen of spataderen?

Is een verschil in etalagebenen of spataderen?

Jazeker is er verschil. Etalagebenen ontstaan altijd in slagaderen en spataderen in aderen.

Om uit te leggen hoe dit precies zit is het nodig om te weten hoe je bloedsomloop werkt. Je hart pomp bloed vol met allerlei voedingsstoffen en zuurstof door je slagaders. Dit is de zgn. zuig/perswerking. Het bloed word met een behoorlijke kracht door je slagaders geperst. Als het hart weer samentrekt om opnieuw te gaan pompen dan zuigt het hart het bloed uit de aderen weer naar zich toe.

De voedingsstoffen en zuurstof wordt opgenomen door al het weefsel, organen, spieren etc. (Al deze stoffen heb je nodig om te kunnen functioneren.) Wanneer deze voedingsstoffen zijn afgegeven dan wordt het bloed (dus zonder de voedingsstoffen) weer terug opgenomen in je bloedbaan. Alleen dan komt het in een ader. En via een ader stroomt het bloed weer terug richting hart en longen om daar weer opnieuw gevuld te worden met voedingsstoffen en zuurstof. En zo is het weer rond en begint het weer van voren af aan.

Extra inspanning dus meer voeding nodig
Op het moment dat jij ‘extra’ inspanning levert, door bijv. te gaan wandelen, dan heeft jouw lijf ook extra voedingsstoffen en zuurstof nodig om deze ‘inspanning’ te kunnen leveren. Dat merk je doordat je hart sneller gaat kloppen/pompen. Je hartslag wordt verhoogd want bij elke hartslag wordt er extra bloed vol met voedingsstoffen en zuurstof in je slagader gepompt.

Als jouw slagader wat nauwer en smaller is geworden, door bijv. allerlei verkalkingen, vetten of wat dan ook dan kan er minder bloed door heen stromen. Maar je spieren willen op zo’n moment toch wel extra voedingsstoffen. En aangezien jouw lijf niet tegen jou kan zeggen, hé stop eens even ik heb een extra voorraadje voeding nodig, geeft jouw lijf allerlei signalen af. Zoals pijnlijke steken of als het wat langer duurt kramp en zo. Dus wat doe je dan? Je stopt want dan neemt de pijn af. En als je stopt dan hebben je spieren weer even tijd om voeding tot zich te nemen. Gevolg: afnemende pijn!

Ealagebenen altijd slagaderen
Mensen die dit ervaren willen dit niet altijd voor de buitenwereld weten. Dus als ze op zo’n moment een winkel zien blijven ze vaak even voor de etalage stil staan. Daar komt de naam etalagebenen vandaan. Etalagebenen ontstaan dus altijd in slagaderen.

Spataderen altijd aderen
Spataderen daarentegen zijn aderen die wijder zijn geworden. Aan de binnenkant van de aderen zitten klepjes. Deze ondersteunen het hart in het omhoog zuigen van het bloed door te openen en te sluiten. Als de ader wijder is geworden dit kan door meerdere oorzaken zijn, dan kunnen de klepjes niet meer goed openen en zeker niet sluiten. Gevolg is dat er bloed blijft staan. Dit bloed hoopt zich op, de ader wordt wijder en wijder. En er is een spatader ontstaan!

Een groot nadeel van spataderen is dat deze veel klachten kunnen geven. De klachten lopen uiteen van moe in de benen aan het einde van de dag, tot wondjes die niet of heel slecht genezen. Het lichaam heeft als eigenschap om nieuwe wegen te maken als er een vernauwing of afsluiting is. Dus als je een spatader laat verwijderen zal er altijd weer een nieuwe ontstaan!

Hoe is dat bij jou? Is er bij jou ook al eens een spatader verwijderd, en ontstaan er ook al weer nieuwe?