Meer kramp , vermoeide of zware benen tijdens de huidige lock down?
Hoe gaat het met je benen? Zijn ze zwaar? Of heb je veel kramp en dan met name in je kuiten? Misschien zijn deze klachten altijd al een beetje sluimerend aanwezig. Maar worden ze door deze lock down versterkt. Dat is op zich niet heel vreemd. Voor veel mensen is er veel veranderd. Je werkt meer of zelfs helemaal thuis. Je stapt niet meer op de fiets om naar je werk te gaan. Je hoeft niet meer naar het station te lopen, om de bus of de trein te nemen . Zo zijn er nog veel meer veranderingen te noemen waardoor je minder beweegt. Als je minder beweegt krijg je juist meer klachten. Beweging is belangrijk. Door beweging zorg je dat je bloedcirculatie op gang blijft. Dit is noodzakelijk want met een goede bloedcirculatie of bloeddoorstroming zorg je dat je spieren, organen en weefsels etc. voorzien worden van voedingsstoffen en zuurstof. En daarnaast de afvalstoffen ook weer worden afgevoerd. Als je niet voldoende beweegt is deze circulatie sterk verminderd en gaat je lijf protesteren. Je lijf kan niet met woorden met je in gesprek maar je lijf kan zeker wel signalen in de vorm van klachten afgeven. Zoals dus bijvoorbeeld kramp. Bij sporters zie je vaak kramp ontstaan als gevolg van geen goede conditie, of nog niet voldoende getraind. Dat gaat vaak wel over met meer training of een massage. Maar als deze kramp ontstaat door spataderen is het een heel ander verhaal.
Wat kun je dan zelf doen?
Als eerste voldoende bewegen. Voldoende kan al zijn 1 of het liefst 2 keer per dag een half uurtje wandelen. En dan ook stevig doorstappen. Vind je het lastig om elke dag op pad te gaan? Misschien is het een idee om eens de app Ommetje van de hersenstichting te bekijken, deze kan je motiveren om toch te gaan wandelen.
Oefeningen
Daarnaast kun je zelf oefeningen doen. Oefeningen gericht op je beenspieren. Denk bijvoorbeeld aan afwisselend op je tenen en op je hakken te gaan lopen of staan. Dit kun je meerdere keren doen op een dag. Of rondjes draaien met je voeten terwijl je zit. Het kan heel simpel, en toch effectief zijn.
Benenkussen
Verder is het belangrijk om te zorgen dat er een afwisseling is in het bewegen en het rusten. Je lichaam herstelt van inspanning tijdens rust. Je helpt de bloedcirculatie in je benen door heerlijk met je benen gestrekt te gaan liggen of zitten. Let daarbij op dat je niet je benen overstrekt. Een benenkussen, ook wel venenkussen genoemd helpt daarbij. Dit benenkussen zorgt dat je benen op de goede manier ondersteund worden. De afvalstoffen worden afgevoerd en zuurstof en voedingstoffen weer aangevoerd. Zo’n benenkussen is in mijn praktijk verkrijgbaar.
Spatadertherapie tijdens de lock down
Blijf je klachten houden, dan kan spatadertherapie je zeker ondersteunen. Ook tijdens deze huidige lock down. Waar normaal gesproken geen verwijzing nodig is , is dat nu wel. Ik mag je nu ook behandelen als je klachten hebt en je dit overlegd hebt met je huisarts , of een andere medisch specialist. Deze kan dan een verwijzing uitschrijven. Deze regel is tijdelijk en conform de richtlijnen van het RIVM. Uiteraard behandel ik ook alleen als jij of jouw huisgenoten geen klachten hebben. Het coronaprotocol zoals te lezen is op mijn website is nog steeds de leidraad. Wil je advies of heb je vragen, dan kun je me altijd bellen, of mailen daar is geen verwijzing voor nodig. En zijn ook geen kosten aan verbonden.