Lymfe oedeem door spataderen en vice versa

Lymfeoedeem kan ontstaan door meerdere oorzaken. De bekendste is wel het ontstaan als gevolg van kanker of de behandeling van kanker. Maar wist je dat spataderen er ook voor kunnen zorgen dat er lymfeoedeem ontstaat? En vice versa: door lymfeoedeem in je benen kunnen spataderen verergeren.

Functie bloedcirculatie en lymfestelsel
Een normale bloedcirculatie zorgt er voor dat in jouw lichaam alle nodige voedingstoffen verspreid worden via je slagaders en afvalstoffen afgevoerd worden via je aders. Het lymfestelsel zorgt ervoor dat bacteriën en virussen onschadelijk worden gemaakt en het lymfestelsel filtert deze afvalstoffen uit de lymfeklieren. Het lymfestelsel en je aderen staan met elkaar in contact. Daardoor kunnen de lymfeklieren deze afvalstoffen meegeven aan je aderen.  En op deze wijze worden deze stoffen opgenomen in je bloedcirculatie en afgevoerd.

Hoge druk op de ader
Een spatader is een ader die wijder is geworden waardoor er geen goede doorstroming van het bloed is. En als er geen goede doorstroming is dan hoopt het bloed zich op in de ader. Gevolg is dat er meer druk op de betreffende ader komt te staan en deze nog wijder wordt. De spatader die misschien eerst nog maar een kleine spatader was wordt alsmaar groter en groter. Daardoor kunnen klachten zoals kramp, pijnlijke benen maar ook zware en vermoeide benen ontstaan en ook meer toenemen.

Afvoer verstoord
Maar als de (spat) ader volloopt en er geen goede doorstroming is dan heeft dat ook consequenties voor de afvoer van afvalstoffen uit je lymfestelsel. De lymfeklieren kunnen dan de afvalstoffen wel afgeven aan de ader maar deze worden niet meer afgevoerd. Het gevolg is dan dat het lymfevocht zich dan ook ophoopt…  En dan ontstaat er naast de al aanwezige spatader ook nog eens lymfeoedeem: het zgn. vocht vasthouden. En andersom werkt het ook zo. Als er om bepaalde redenen een verstoring is in de afvoer van het lymfevocht dan komt er ook meer druk te staan op je aderen. Waardoor deze ook sneller wijder zal worden en dus de bloedcirculatie moeizamer gaat.

Veel spanning op je benen
Dit kun je zien maar ook voelen! Niet alleen aan meer zichtbare spataderen maar de gevolgen van lymfeoedeem kunnen ook groot zijn. Variërend van zwelling, waardoor je huid heel strak gespannen staat. Tot aan pijnlijke gewrichten en het niet meer kunnen functioneren in het dagelijks leven!  Echt er kunnen diverse andere bijkomende klachten ontstaan. Daarom is het belangrijk om dit te voorkomen door te zorgen voor een goede circulatie van het bloed. En daarmee samenhangend een goede afvoer van de afvalstoffen uit je lymfesysteem.

Weer een ontspannen gevoel
Spatadertherapie zorgt daar bij uitstek voor. Door de massages komt de bloedcirculatie weer goed op gang. De druk en spanning op je benen neemt af. De massages zijn heel zacht en daarom ook heel prettig om te ondergaan. Je voelt letterlijk en figuurlijk de spanning wegvloeien. En ontspanning in je benen zorgt voor een ontspannen gevoel in je hele lijf.

 

  • Wil je een afspraak maken?

    Wil je meer informatie of een afspraak inplannen? Neem gerust contact op!

    Neem contact op