Klachten zijn richtlijnen geen stoplichten

De zomermaanden zijn voor mij altijd de maanden waarin ik terugkijk. Het zijn de maanden waarin mijn beide ouders zijn overleden, wat er voor zorgt dat er zeker ook nog steeds verdrietige dagen tussen zitten. Ook als is het inmiddels al geruime tijd geleden. Dat herken je misschien wel.


Wisselwerking

Maar deze gebeurtenissen hebben mij zeker ook veel gebracht. Het heeft er o.a. ook voor gezorgd dat ik de stap heb genomen om een eigen praktijk op te starten. Dit was ook in de zomer.
(2011) Destijds werkte ik nog in het Deventer Ziekenhuis. En ik had het prima naar mijn zin. Maar ik kreeg na het overlijden van mijn ouders nogal wat gezondheidsklachten. De spanning, stress en verdriet hadden veel invloed. Hoezo wisselwerking tussen lichaam en geest, nietwaar?)

Ik had altijd al last van mijn benen en dat werd er niet bepaald beter op. Bovendien werkte mijn schildklier ook niet zoals het hoort. Wat benen betreft, bleken mijn klachten veroorzaakt te worden door spataderen. En ondanks verwijderen van deze spataderen kreeg ik er opnieuw last van. Nu weet ik dat dit altijd zo is, maar nu heb ik ook meer kennis daarover verworven. Oftewel voortschrijdend inzicht. En als de schildklier niet goed werkt heeft dat veel gevolgen voor allerlei processen in je lichaam. Denk maar eens aan overgewicht of last van hoge spanning in je spieren en gewrichten. Het vervelende is dat deze gevolgen ook weer invloed hebben op het sneller ontstaan van spataderen. En zo is het kringetje weer rond en zie je maar weer dat alles invloed op elkaar heeft.

Klachten zijn niet altijd stoplichten
Zo terugkijkend besef ik me des te meer dat klachten niet altijd stoplichten zijn. Het hoeft niet zo te zijn dat als er bepaalde klachten zijn, je leven stil staat. Uiteraard weet ik, dat er zeker bepaalde ziekten of aandoeningen zijn die er voor zorgen dat je leven echt compleet op de kop gezet wordt en je alleen maar stil kunt staan.

Nee, ik bedoel de klachten waar je zelf invloed op hebt. En dat zijn er vaak meer als je denkt. Zo werkt het zeker ook voor het opnieuw ontwikkelen van spataderen. Er zijn zo veel factoren waar je zelf wat aan kunt doen, en die er voor zorgen dat er veel minder snel nieuwe spataderen ontstaan. En de klachten die je nu hebt, zere benen, kramp, vocht vasthouden e.d. Misschien weet je nog niet eens dat deze veroorzaakt worden door spataderen?


Klachten gebruiken als richtlijnen

Maar als jij deze klachten serieus gaat nemen, niet maar door blijft lopen. En deze klachten gaat gebruiken als richtlijnen zul je merken dat je verlichting gaat ervaren. En vaak ook geheel verdwijnen van deze klachten. Een richtlijn kan al zijn, dat je er voor zorgt dat als je wat langer achter elkaar moet staan, dat je dan niet met overstrekte knieën staat. Dus als het ware je knieën iets meer buigt. Dan komt er veel minder druk op je benen. Waardoor je direct verlichting ervaart niet alleen maar in je benen maar zeker ook in het onderste deel van je rug.

En zo zijn er nog veel meer richtlijnen die je kunt toepassen. Voor de ene persoon is een bepaalde richtlijn meer van toepassing als voor een ander. Dat is afhankelijk van jouw leef- woon en werksituatie.

Klachten voorkomen
Voor mij waren de klachten die er toen waren een belangrijke reden om mijn leven anders in te richten. Een eigen praktijk op te gaan zetten was helemaal geen langgekoesterde wens of zo. Maar dat is vanzelf zo gegroeid. Inmiddels zou ik niet anders meer willen. Mijn passie is om mensen te helpen met verlichting van hun klachten. En daarnaast helpen door inzicht te geven in waarom de spataderen bij hen zijn ontstaan. En van daaruit ook de kennis over te dragen, wat je er zelf aan kunt doen om spataderen te voorkomen. Immers het is beter om klachten te voorkomen dan achteraf te moeten herstellen. En wat ik zelf ook 1 van de belangrijkste dingen nog vind: ik maak kennis met mensen, mensen zoals jij en ik. En niet met patiënten met hun diagnose.