Heb jij ook een ‘zwakke ‘plek? Altijd dat ene been?

Het is mijn ‘zwakke plek ‘ dat is een uitdrukking die in mijn praktijk nogal eens wordt uitgesproken. De ene keer is het meer aanwezig dan de andere keer, maar het is er altijd. Ik weet niet of het een uitdrukking is die typisch is voor deze regio, maar er wordt vaak mee bedoeld dat het altijd 1 en dezelfde klacht is die regelmatig de kop op steekt. Zo ook bij cliënten die voor het eerst bij mij komen met spataderklachten.

 

Vaak last in 1 been
Bij spataderklachten gaat het nogal eens om 1 been. Altijd dat ene been die zo zeurderig aanvoelt. En als je het eenmaal hebt opgemerkt is het ook net of het steeds vaker aanwezig is. En dan is vaak de volgende opmerking : als het andere been ook maar niet zo wordt. Daar ben ik dan mooi klaar mee.

Nu kan ik direct al wel zeggen dat dit niet raar is. Het komt nu eenmaal gewoon heel vaak voor dat 1 been wat meer klachten geeft als het andere. Vaak zijn er ook al wel klachten aan het andere been maar nog niet zo nadrukkelijk aanwezig. Maar het is zeker wel iets om rekening mee te houden dat  er op den duur ook klachten aan het andere been ontstaan als je dit allemaal op zijn beloop laat. Dat is ook de reden waarom ik altijd 2 benen masseer, en nooit alleen 1 been.

 

Niets doen met deze klacht geen optie
Bij spataders gaat het specifiek om klachten die ontstaan doordat de circulatie van het bloed niet overal goed verloopt. Op sommige plekken zijn de aders wat wijder geworden waardoor er spataderen en bijbehorende klachten ontstaan. Het feit dat je spataderen ontwikkelt en dus klachten krijgt in 1 been geeft alleen maar aan dat het daar in het ene been de aders net wat eerder wijder zijn geworden dan in het andere been. Daar kunnen meerdere oorzaken voor zijn, dat verschilt per persoon. Maar het is nu een maal een gegeven dat de oorzaken die er zijn ook opgaan voor het andere been. Misschien nu nog niet aan de orde maar in de toekomst zeer zeker te verwachten als je er niets mee doet.

 

Van je zwakke plek je sterkste kant maken!
Je benen mogen ook best wel eens wat meer aandacht. Probeer er eens anders naar te kijken. Je benen brengen jouw je hele leven al waar je wil zijn. Je hele lijf steunt op je bekken en je benen. Onderschat niet het werk wat je benen moeten verzetten op een dag. Soms is het even net iets te zwaar voor je benen. Het loopt dan letterlijk en figuurlijk even niet zo lekker. Daarom is extra zorg en aandacht voor je benen zo fijn en nuttig.  Het zorgt ervoor dat klachten verminderen en er minder snel nieuwe spataderen zullen ontstaan.  En dan zul je merken dat je van jouw ‘zwakke ‘plek juist je sterke kant hebt gemaakt !