Gekriebel in de benen

Als je ’s avonds op de bank neerploft nadat je de hele dag in touw bent geweest is het fijn om even uit te rusten. Maar juist dan begint de onrust in je benen. Steeds zo’n gekriebel in je benen. En het gevoel dat je ze moet bewegen, maar je wil juist nu na zo’n lange dag even bijtanken.

 

Waarom dat gekriebel en die onrust?
Deze onrustige benen ontstaan doordat je de hele dag hebt gestaan of juist veel hebt gezeten. De bloedvaten in je benen worden dan extra veel belast waardoor een goede aan en afvoer van bloed  wordt belemmerd.

 

Hoe ontstaat dit?
Om goed te kunnen functioneren en alles te kunnen doen waar je wel en niet bij nadenkt hebben je spieren en weefsels voedingsstoffen en zuurstof nodig. In de bloedvaten bevindt zich bloed met voeding en zuurstof in zich. Deze bloedvaten worden de slagaderen genoemd. Als de voedingsstoffen en zuurstof zijn afgegeven aan spieren en weefsels gaat dit bloed vanzelf terug in de bloedvaten.  Maar deze bloedvaten worden aderen genoemd. Slagaderen zorgen voor de aanvoer en de aderen voor de afvoer. De aderen zorgen ervoor dat het bloed afgevoerd wordt richting de longen om daar weer opnieuw gevuld te worden met voedingsstoffen en zuurstof.

 

Extra druk op je bloedvaten in de benen
De aderen in je benen moeten het bloed tegen de zwaartekracht in omhoog persen richting het hart. Dus als je de hele dag op je benen staat of juist de hele dag veel zit dan komt er veel extra druk op deze aderen. En die worden al zwaar belast!  Als het bloed niet goed afgevoerd wordt en dus blijft staan ontstaat er op die plek een spatader. Dus je kunt in 1 zin zeggen: een spatader is een ader waarin bloed staat wat geen voeding of zuurstof meer in zich heeft. Op die plek waar een spatader is ontstaan( wel of niet zichtbaar) treedt de onrust in de benen op. En dat merk je. Je hoeft deze spatader niet altijd te zien, soms heb je ook spataderen die wat dieper in je benen liggen. Die zie je niet maar je kunt zeker hier ook de klachten van ervaren.

 


Wat kun je hier zelf aan doen?

Probeer gedurende de dag wat vaker van houding te wisselen. Niet aaneengesloten op je benen staan , maar ook niet lang achter elkaar blijven zitten.